top of page
  • emblajezici

Kultura kroz praznike: Natale di Roma: Rođendan Grada koji je Promijenio Svijet

Svake godine, 21. travnja, Italija i svijet slave Natale di Roma, dan koji obilježava osnivanje Rima, grada s neizmjernom povijesnom i kulturnom važnošću. Prema legendi, koju je zabilježio rimski povjesničar Livije, Rim su 753. godine prije Krista osnovali blizanci Romul i Rem, sinovi božice Reje Silvije i boga Marsa. Rođeni pod zaštitom bogova, odgojeni od vučice, osnivači su položili temelje za grad koji će postati središte Rimske Republike, a kasnije i moćnog Rimskog Carstva.


Rim nije samo kolijevka zapadne civilizacije; on je dom renesanse i baroka, svjedočanstvo ljudske kreativnosti i inovativnosti kroz stoljeća. Njegovi arhitektonski biseri poput Koloseuma, Pantheona i Fontane di Trevi priče su o veličini, padu i obnovi. No, Natale di Roma više je od povijesne reminiscencije. To je praznik koji slavi identitet, kulturu i naslijeđe koje prelazi granice Italije, inspirirajući umjetnike, pisce i mislioce diljem svijeta.




Proslave uključuju rekonstrukcije povijesnih događaja, parade u kostimima, vatromete i koncerte, odražavajući bogatstvo rimske kulture i tradicije. Ovaj dan pruža priliku ne samo za slavlje već i za refleksiju o utjecaju Rima na pravne, političke i kulturne temelje suvremenog društva.


Učenje jezika i kulture nudi više od sposobnosti komunikacije; otvara vrata razumijevanju i cijenjenju različitosti. Natale di Roma podsjetnik je na značaj povijesti i kulture u oblikovanju naših identiteta i društava. Kroz jezik i obrazovanje, možemo dublje razumjeti nasljeđe koje oblikuje naš svijet, čuvajući ga za buduće generacije.


4 views0 comments
bottom of page