top of page
  • emblajezici

Kultura kroz praznike: Valborgsmässoafton: Noć koja Označava Dolazak Proljeća

Svake godine, 30. travnja, Švedska s radošću dočekuje Valborgsmässoafton, poznatiji

kao Noć Walpurgis. Ovaj drevni festival označava kraj zime i dolazak proljeća,

predstavljajući ključni dio švedske kulture i tradicije. Valborgsmässoafton je

dan kada Šveđani slave prirodu, zajedništvo i obnovu života.


Praznik vuče korijene iz drevnih paganskih običaja. U prošlosti, ljudi su palili velike

vatre kako bi otjerali zle duhove i zaštitili se od vještica za koje se vjerovalo da su najaktivnije upravo te noći. Danas, ove vatromete simboliziraju pročišćenje i dobrodošlicu svjetlosti i topline.


Valborgsmässoafton je također prilika za pjevanje tradicionalnih proljetnih pjesama, što čini nezaboravan doživljaj za sve prisutne. Studenti sveučilišta igraju značajnu ulogu u proslavi, posebno u gradovima poput Uppsale i Lund gdje se održavaju parade, koncerti i posebni svečani govori.




Ovaj praznik nije samo manifestacija švedske ljubavi prema prirodi, već i izraz duboke povezanosti zajednice. Susjedi i prijatelji okupljaju se oko vatri, dijeleći hranu i piće, i uživajući u društvu jedni drugih. Valborgsmässoafton je simbol novih početaka, podsjećajući ljude da cijene ljepotu života i promjena koje dolaze s godišnjim dobima.


Učenjem o Valborgsmässoafton, studenti ne samo da proširuju svoje znanje o švedskom jeziku već i uranjaju u bogatu švedsku kulturu. Razumijevanje ovakvih tradicija omogućava nam da bolje cijenimo različitosti svijeta oko nas, te nas potiče na međukulturnu komunikaciju i razmjenu. Kroz prizmu Valborgsmässoafton, vidimo kako tradicija i

modernost mogu suživjeti, oblikujući jedinstvenu kulturu koja slavi život,

zajedništvo i prirodu. Ovaj praznik podsjeća sve nas na važnost obnove, nade i

radosti koju donosi proljeće


0 views0 comments
bottom of page