top of page
  • emblajezici

Pisma 101: Od hijeroglifa do abecede

Zamislite da živite u vrijeme kada su se poruke prenosile slikama na zidovima, a vaša "tipkovnica" bila klesarski alat. Zvuči kao radnja za film? Ne baš, to je bio početak pisanja kako ga znamo! Od drevnih egipatskih hijeroglifa do modernih abeceda, put pisma je fascinantna priča puna zavoja i preokreta.


Hijeroglifi: Slikovni jezik bogova

Drevni Egipćani vjerovali su da su hijeroglifi, složeni sustav simbola koji predstavljaju zvukove, riječi i koncepte, izum božanskog Thota. Ovi detaljni simboli korišteni su za ukrašavanje hramova, grobnica i papirusa, ali zapravo, bili su više od umjetnosti. Bili su ključ komunikacije s bogovima.Klinasto pismo: Pisanje na glini

Otprilike u isto vrijeme kada su Egipćani razvijali hijeroglife, Sumerani su u Mezopotamiji izumili klinasto pismo. Koristili su oštar predmet da urežu simbole na mokre glinene pločice, koje su se sušile i postajale trajni zapisi. Od administrativnih zapisa do epskih priča, klinasto pismo bilo je revolucionarno.


Alfabet: Početak kako ga znamo

Konačno, došli smo do alfabeta, sustava pisanja koji koristi simbole (slova) za predstavljanje zvukova govora. Fenička abeceda, preteča gotovo svih modernih sustava pisanja, bila je jednostavnija i prilagodljivija od svojih prethodnika. Od nje su nastale grčka, latinska i mnoge druge abecede, uključujući onu kojom upravo čitate ovaj tekst!


Evo nas danas

Od slikovnih simbola na zidovima do tipkanja poruka na pametnim telefonima, pismo je prešlo dug put. Sljedeći put kada pošaljete poruku, sjetite se da ste dio drevne i stalno evoluirajuće priče o komunikaciji.


Zar nije nevjerojatno kako smo od kamena došli do clouda?0 views0 comments

Comments


bottom of page